28 Nisan 2010 Çarşamba

Akay Çiğbörekcisi

Akay Çiğbörekcisi Bursa Eski Bakırcılar Çarşısı'nda küçücük bir dükkan. Mantı ve Çiğbörek satıyor. İsmail ve Ömer Temizkan kardeşlerin işletmesi. Ancak bu küçük dükkanda sunulan ustalığın geçmişi 120 yıl önceki dedelerine dayanıyor.1993 Rus savaşından sonra Kırım'dan İstanbul'a gelerek önce burada, daha sonra da Bursa'da hep aynı işi yapmışlar.




Yolumuz Bursa'ya düşerse ve öğle yemeği vakti ise, şehir trafiğine girmemek için arabayı uygun bir yere parkedip bir taksiye biner, Ulucami'nin yanındaki yoldan Eski Bekırcılar Çarşısına gider ve burada çiğbörek yeriz. Tüm dostlarımıza da tavsiye ederiz.

O kadar iyi yapıyorlar ki bu işi, dükkandaki tabeleda yazılı şiirin şu dizeleri gerçek mi acaba diye düşünüyor insan:
"Bir yaşında balanı kes kes kızım sütten yeter/ Başka bir aş tüşünme çiğbörek ber bir kaç tane"
yani,
"Bir yaşinda çocuğunu kes kızım sütten yeter / Başka bir yiyecek düşünme çiğbörek ver bir kaç tane"


21 Nisan 2010 Çarşamba

Muharrem Çobanoğlu

Ayvalık'a giderken İvrindi kavşağında, Total benzin istasyonunda açılmış bir kilim sergisinin sahibi Muharrem Bey. Buradan çok güzel kilimler aldım. Ama sadece kilim satmıyor. Çevre köylerden topladığı sandıklardan çıkmış ya da yeni yapılmış el işleri de var tezgahında.


Muharrem Bey ile konuşurken, "emekliyim" dedi. "Ne iş yapıyordunuz" diye sorduğumuzda, emekli olmadan önce fransızca öğretmeni olduğunu söyledi. Ortaokulu bitirdikten sonra dört yıl maddi imkansızlıklardan eğitimine ara vermiş. Çobanlık yapmış. Daha sonra İstanbul Gazi Eğitim Enstitüsünün fransızca bölümünü kazanmış ve öğretmen olmuş. Masasının üzerindeki kitaplara göz attım: Fransızca roman okuyordu.

15 Nisan 2010 Perşembe

Cafe Firuz


Sevgili arkadaşım Nazan, düşünün peşinden koşanlardan. Arkadaşları ile yarattıkları mekanda mutlu olmamak mümkün değil. Başka bir dostumun acısını paylaştıktan sonra ilk kez gidebildiğim bu mekan, üzüntüye merhem gibiydi.

Taksim'den Sıraselviler boyunca yüründüğünde Firuzağa Camii'nin yanında şenlik yeri gibi bir mekan. Yemekleri, özellikle tatlıları özenle hazırlanmış. Filtre kahvesi ve çayı harika.


3 Nisan 2010 Cumartesi

Bahar



Sabah yürüyüşlerinde artık baharla karşılaşıyorum. Her yer bahar... Ve İstanbulda her yer lale.